طایفه ممبینی یکی از طوایف بزرگ و پرجمعیت جانکی گرمسیر ایل چهارلنگ کیان ارثی بختیاری میباشد .بروایت کتاب تاریخ خوزستان از ایرج افشار سیستانی و گفته سرهنگ محسن ستارمنش، ممبینیها از....
ممبینی ها....
طایفه ممبینی یکی از طوایف بزرگ و پرجمعیت جانکی گرمسیر ایل چهارلنگ کیان ارثی بختیاری میباشد .بروایت کتاب تاریخ خوزستان از ایرج افشار سیستانی و گفته سرهنگ محسن ستارمنش، ممبینیها از شاخههای قدیمی ایل باستانی ممسنی هستند که در اوایل دوره صفوی به دلیل درگیریها از طریق کهگیلویه و بویراحمد به خوزستان مهاجرت کردند. طایفه مکوندی از دیگر طوایف ممسنی نیز از این منطقه به خوزستان کوچ کردند .
ممبینیها به دلیل درگیریهای فراوان در مناطق بختیاری خوزستان به خواستهٔ برخی طوایف بختیاری به این مناطق کوچ کردند و پس از آنکه این نبردها به پایان رسید در منطقهای به نام هپرو و سپس درمیداوود که جزو جانکی گرمسیر میباشند،سکنی گزیدند زیرا این منطقه برای کشاورزی و دامپروری بسیار مساعد بود .
در سفرنامه لایارد آمده است :ممبینی ها یکی از ستون های اصلی ارتش محمد تقی خان کیان ارثی بوده اند که موفق به ساختن کشور بختیاری شدند.
همچنین در فتح قندهار و انقلاب مشروطه رشادت های بی نظیر و بیادماندنی از خود به یادگار گذاشته اند.
اما جنگ دشت شیر میداوود که در خاک خودشان بود نقطه عطفی در تاریخ افتخارات ایل ممبینی بود به طوری که ارتش وقت را با تمام تجهیزات نظامی در میداوود متوقف کردند و اجازه ورود به قلب خاک بختیاری و پیشروی به سمت قلعه تل را به آنها ندادند.
.......
میرشکار ممبینی چهارلنگ سردار بختیاری دوران قاجار
فرج الله رحمانی کلانتر ایل ممبینی در دوران پهلوی
و سردار علی نوری ممبینی
از جمله چهره های شناخته شده ایل ممبینی هستند....
طایفه های ایل ممبینی عبارتند از:
ملاعیوض در سرحانی و رامهرمز
داودی در قلعه میداوود
پتکی در منطقه میداوود علیا
شاه امیری در لاکم،جولر و کولر
اولاد در میداوود علیا
دودانگه در هپرو ،باغملک،رامهرمز،اهواز
تیقنی در تیقن
صالحی در میداوود بالا
محمد کاظمی در میداوود
شهریاری در مله ابوالعباس
ملازکی در گنبد
کربلایی در هپرو
ممبینیهای کلگه و دشت گل و چهارقاش در کلگه
دم ابی در منگنان
عبداله و عبدل در منگنان
گرزی در میداوود
پیرمرادی در محمدآباد
روچکی در گزستان
تامرادی در منگنان
منبع:اینترنت...
نویسنده: نامشخص
نظرات
طوایف اصلی ممبینی از مهاجرین جبل السماقی هستند که در سده ششم هجری یا سیزدهم میلادی به منطقه زاگرس میانی وارد شدند و به احتمال زیاد از طایفه اکورد کردستان سوریه هستند که هنوز کلمات زیادی از گویش کوردهای کورمانج بامور سوریه در گویش ممبینی وجود دارد حتی لهجه ممبینی از طوایف ساکن کهگلیویه و ممسنی غلیظ تر و ساختار آوایی قویتری دارد .
لینک RSS این نظر